HOVEDSIDEN

 

RS 54 THERESE KLAVENESS

 

Therese Klaveness er en 70 fot stor redningskrysser som ble skjenket til redningsselskapet av skipsreder A. F. Klaveness, og ble bygget ved Kittilsens trebåtbyggeri i Risør. Therese Klaveness var stste generasjon av redningsskjøyter bygget i tre, og samtidig første generasjon med motor som primær fremdrift.

 

Motoren er en 12 sylindret Detroit diselmotor på 365 HK, og som gir båten maks fart på 10,5 knop. Dåp og overlevering fant sted 26. Februar 1951.

Therese Klaveness var i drift for NSSR fram til 1978. I løpet av denne tiden ble 19 menesker reddet fra den visse død, 5 båter ble berget fra totalhavari og 733 båter ble assistert og slept inn til havn og det ble utført 112 syketransporter.

 

Therese Klaveness var stasjonert i Nord Norge fra Lofoten og nordover, for det meste på Finnmarkskysten.

I 1978 ble Therese Klaveness sogt til firmaet Dykkertjeneste i Fredrikstad somarbeidsbåt for dykkere, i forbindelse med legging av undervanns rørledninger og kabler, da under navnet Viggo Wiking.

I 1986 overtok daværende fører Ole Kristofersen Viggo Wiking og brakte båten til Bodø for å bruke den til charter og fisketurer.

I 1995 lå båten til salgs i Rognan uten fartstillatelse på grunn av mange feil og mangler som skipskontrollen i Bodø hadde gitt pålegg om å utbedre.

 

Fire kammerater fra Tønsbergdistriktet fattet interesse og dro til Rognan for å inspisere skuta. Resultatet ble at de dannet et selskap, GURI II ANS, og kjøpte båten. Etter at de vesentligste påleggene var klarert ble det gitt seilingstiladelse for å ta båten til Tønsberg, hvor den ankom i slutten av august 1995

Siden da har båten gjennomgått en så å si total restaurering ved hjelp av flere tusen dugnadstimer og store økonomiske investeringer.

Med tilatelse fra familien Klaveness fikk båten i 1997 tilbake sitt orginale navn "Therese Klaveness"

For å få økonomi til restaurering, drift og vedlikehold brukes båten i chartertrafikk i Vestfold skjærgården i sommermånedene.